- 200 g Liszt
- 40 g Porcukor
- 1 cs Vaníiliás cukor
- 125 g Vaj
- 1 db Tojássárgája
- 1 csipet Só
- 1 tk Sütőpor
A Linzer egy klasszikus karácsonyi sütemény, melynek eredete Ausztriába vezethető vissza. Egyedi és ínycsiklandó desszert, mely karácsonykor gyakran kerül az ünnepi asztalokra. A Linzer tésztát dióval vagy mandulával gazdagítják, és az édesség közepére lekvárt tesznek, leggyakrabban málna vagy ribizli ízűt. A tészta tetejét rács vagy karácsonyi mintázat díszíti, amely a sütemény jellegzetes megjelenését kölcsönzi. A Linzer ízletes és kifinomult, ideális választás az ünnepi időszakban, amikor az otthon melegségét és a szeretetet kívánjuk megosztani szeretteinkkel.
Én a lekvárt most mézi krémre cseréltem le. Isteni finomság lett így is! Próbáld ki! Ha pedig nem kapsz már a boltokban mézi krémet, készítsd el házilag! ITT megtalálod a mézi krém házi recept változatát!
A lisztet összekeverjük a száraz hozzávalókkal (porcukor, vaníliás cukor, só, sütőpor) és elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját.
A tésztát folpackba csomagoljuk, és pihentetjük legalább egy órán át a hűtőben.
A pihentetés után jöhet a formára szaggatás. Lisztezett felületen kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. Ne felejtsd el, hogy a formák felének közepére is szaggatnod kell pici lyukakat.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
A megsült linzereket kihűtjük, és az egyik felét megkenjük mézi krémmel (házi mézi krém recepetért KATTINTS) (opcionálisan választhatsz mogyorókrémet és lekvárt is), és ráhelyezzük a linzer (lyukas) tetejét.
A kész linzereket szór meg porcukorral és máris fogyaszthatod őket!
Karácsonyi mézi krémes hópehely linzer
- 200 g Liszt
- 40 g Porcukor
- 1 cs Vaníiliás cukor
- 125 g Vaj
- 1 db Tojássárgája
- 1 csipet Só
- 1 tk Sütőpor