- 400 g Darált dió
- 200 g Cukor
- Baracklekvár
- 500 g Liszt
- 300 g Vaj (a felét helyettesíthetjük zsírral, hogy még omlósabb legyen)
- 150 ml Tej
- 10 g Élesztő
- 70 g Cukor
- 2 db Tojássárgája
Az ünnepi időszakok és különleges alkalmak nélkülözhetetlen eleme a desszertek kavalkádja. Az egyik olyan ínyencség, amely mindig kiemelkedik a többi közül, a zserbó.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
A tejben hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és a tojássárgáját. (nem futtatjuk).
Az elmorzsolt liszhet hozzáadjuk a a tejes keveréket, majd összeállítjuk a tésztát.
Folpackba tesszük és néhány órát a hűtőben pihentetjük. Akár egész éjszakára is hagyhatjuk.
A tésztát 5 felé osztjuk, 5 lapunk lesz. Az egyes részeket vékonyra kinyújtjuk. Én egy kb. 35x30 cm-es tepsit használtam.
A kinyújtott tésztát vajjal kikent. vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd megkenjük a barack lekvárral és mehet rá a diós töltelék negyede.
Ezt a rétegezést még 3x megismételjük.
Amint a tetejére felkerült az utolsó réteg tészta, hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten legalább 30 percig, majd megszúrkáljuk és 180 fokon alsó -felső sütéssel 40-50 percig sütjük (sütőfüggú)
Várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Majd mehet a tetejére az olvasztott csokis borítás.
Zserbó
- 400 g Darált dió
- 200 g Cukor
- Baracklekvár
- 500 g Liszt
- 300 g Vaj (a felét helyettesíthetjük zsírral, hogy még omlósabb legyen)
- 150 ml Tej
- 10 g Élesztő
- 70 g Cukor
- 2 db Tojássárgája
