Zserbó
Zserbó
Előkészítési idő
80perc
Hozzávalók
Töltelék
  • 400 g Darált dió
  • 200 g Cukor
  • Baracklekvár
Tészta
  • 500 g Liszt
  • 300 g Vaj (a felét helyettesíthetjük zsírral, hogy még omlósabb legyen)
  • 150 ml Tej
  • 10 g Élesztő
  • 70 g Cukor
  • 2 db Tojássárgája

Az ünnepi időszakok és különleges alkalmak nélkülözhetetlen eleme a desszertek kavalkádja. Az egyik olyan ínyencség, amely mindig kiemelkedik a többi közül, a zserbó.

Elkészítés
  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.

  2. A tejben hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és a tojássárgáját. (nem futtatjuk).

  3. Az elmorzsolt liszhet hozzáadjuk a a tejes keveréket, majd összeállítjuk a tésztát.

  4. Folpackba tesszük és néhány órát a hűtőben pihentetjük. Akár egész éjszakára is hagyhatjuk.

  5. A tésztát 5 felé osztjuk, 5 lapunk lesz. Az egyes részeket vékonyra kinyújtjuk. Én egy kb. 35x30 cm-es tepsit használtam.

  6. A kinyújtott tésztát vajjal kikent. vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd megkenjük a barack lekvárral és mehet rá a diós töltelék negyede. 

  7. Ezt a rétegezést még 3x megismételjük.

  8. Amint a tetejére felkerült az utolsó réteg tészta, hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten legalább 30 percig, majd megszúrkáljuk és 180 fokon alsó -felső sütéssel 40-50 percig sütjük (sütőfüggú)

  9. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Majd mehet a tetejére az olvasztott csokis borítás.

Zserbó

Hozzávalók
Töltelék
  • 400 g Darált dió
  • 200 g Cukor
  • Baracklekvár
Tészta
  • 500 g Liszt
  • 300 g Vaj (a felét helyettesíthetjük zsírral, hogy még omlósabb legyen)
  • 150 ml Tej
  • 10 g Élesztő
  • 70 g Cukor
  • 2 db Tojássárgája