Repedésmentes mákos bejgli
Repedésmentes mákos bejgli
Előkészítési idő
60perc
Sütési idő
35perc
Sütési hőfok
180°C
Hozzávalók
Tészt
  • 200 g Liszt
  • 20 g Porcukor
  • 40 ml Tej
  • 8 g Élesztő
  • 60 g Vaj
  • 40 g Zsír
  • 1 db Tojás sárgája
  • Pici só
Mákos töltelék
  • 200 g Mák
  • 150 g Cukor
  • 100 ml Tej

Egy pár éve hagyományt csináltam abból, hogy nálunk is minden karácsonyra készüljön bejgli. Személyesen a mákosat imádom, így önző módon mindig mákos készül. Nekem már (fura módon) az első bejgli sem repedt ki, úgyhogy ha eddig mindig bosszankodtál a repedések miatt, akkor ezt a recepetet próbáld ki, mert ez nem fog kirepedni!

Elkészítés
  1. A tejet a cukor egy részével és az élesztővel felfuttatjuk.

  2. A tésztához a száraz összetevőket összekeverjük és elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt.

  3. Majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojást.

  4. Összegyúrjuk a tésztát és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni legalább 1 órát.

  5. Addig elkészítjük a mák tölteléket. A tejhez hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. 

  6. A mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját és leöntjük a forró tejjel. Figyeljünk arra, hogy nem biztos, hogy szükséges lesz a tej teljes mennyiségét hozzáadni.

  7. A mákos tölteléket teljesen kihűtjük.

  8. A tészta pihentetését követően mérjük le a tésztát és pontosan annyi tölteléket tegyünk bele, amekkora a tészta súlya.

  9. Kinyújtjük a bejgli tésztáját egy kb 25x25 cm-es formára, majd a máktölteléket rákanalazzuk, elegyengetjük. 

  10. 3 oldalán 2-2 cm-et hagyjunk ki, a hozzánk közelebb eső részére mehet több töltelék, ez lesz a bejgli közepe.

  11. A jobb és bal oldalát hajtsuk vissza, és tekerjük fel a bejglit.

  12. Kenjük le a bejglit sárgájával és tegyük a hűtőbe száradni. Ezt 2 körben megcsináljuk, majd az utolsó lépés, a fehérjével való kenés.   

  13. Miután az utolsó réteg is megszáradt, megszurkáljuk és mehet a sütőbe. 180 fokon kb. 31-35 perc alatt készre sütjük. (Sütő függő)

Repedésmentes mákos bejgli

Hozzávalók
Tészt
  • 200 g Liszt
  • 20 g Porcukor
  • 40 ml Tej
  • 8 g Élesztő
  • 60 g Vaj
  • 40 g Zsír
  • 1 db Tojás sárgája
  • Pici só
Mákos töltelék
  • 200 g Mák
  • 150 g Cukor
  • 100 ml Tej