- 200 g Liszt
- 20 g Porcukor
- 40 ml Tej
- 8 g Élesztő
- 60 g Vaj
- 40 g Zsír
- 1 db Tojás sárgája
- Pici só
- 200 g Mák
- 150 g Cukor
- 100 ml Tej
Egy pár éve hagyományt csináltam abból, hogy nálunk is minden karácsonyra készüljön bejgli. Személyesen a mákosat imádom, így önző módon mindig mákos készül. Nekem már (fura módon) az első bejgli sem repedt ki, úgyhogy ha eddig mindig bosszankodtál a repedések miatt, akkor ezt a recepetet próbáld ki, mert ez nem fog kirepedni!
A tejet a cukor egy részével és az élesztővel felfuttatjuk.
A tésztához a száraz összetevőket összekeverjük és elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt.
Majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojást.
Összegyúrjuk a tésztát és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni legalább 1 órát.
Addig elkészítjük a mák tölteléket. A tejhez hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk.
A mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját és leöntjük a forró tejjel. Figyeljünk arra, hogy nem biztos, hogy szükséges lesz a tej teljes mennyiségét hozzáadni.
A mákos tölteléket teljesen kihűtjük.
A tészta pihentetését követően mérjük le a tésztát és pontosan annyi tölteléket tegyünk bele, amekkora a tészta súlya.
Kinyújtjük a bejgli tésztáját egy kb 25x25 cm-es formára, majd a máktölteléket rákanalazzuk, elegyengetjük.
3 oldalán 2-2 cm-et hagyjunk ki, a hozzánk közelebb eső részére mehet több töltelék, ez lesz a bejgli közepe.
A jobb és bal oldalát hajtsuk vissza, és tekerjük fel a bejglit.
Kenjük le a bejglit sárgájával és tegyük a hűtőbe száradni. Ezt 2 körben megcsináljuk, majd az utolsó lépés, a fehérjével való kenés.
Miután az utolsó réteg is megszáradt, megszurkáljuk és mehet a sütőbe. 180 fokon kb. 31-35 perc alatt készre sütjük. (Sütő függő)
Repedésmentes mákos bejgli
- 200 g Liszt
- 20 g Porcukor
- 40 ml Tej
- 8 g Élesztő
- 60 g Vaj
- 40 g Zsír
- 1 db Tojás sárgája
- Pici só
- 200 g Mák
- 150 g Cukor
- 100 ml Tej