- 1 db Tojásfehérje
- 200 g Porcukor
- Egy pici só
- 1 ek Keményítő
Ha te is minden évben kísérletezel a mézeskalács díszítéssel, de a máz mindig kifog rajtad, akkor van egy jó hírem: én megtaláltam a tökéletes recepetet! Tökéletes kontúrozni, és az egyenletes kitöltés sem jelent gondot. Ha te is imádod kiélni a mézeskalács díszítésben a kreativitásod, akkor ezt a cukormáz recepetet próbáld ki!
A tojásfehérjét felverjük félig kemény habbá.
Átszitáljuk a porcukrot és elkeverjük a keményítővel és a sóval.
A felvert habhoz apránként hozzáadjuk a porcukros keveréket és összedolgozzuk.
A kapott mázat több kisebb tálba helyezzük, és a megfelelő ételfestékekkel színezzük.
Figyelj arra, hogy ha folyékony ételfestéket használsz, a máz túl híg lesz. Ilyenkor dolgozz hozzá még mázat vagy porcukros keveréket, de habverővel dolgozd össze, hogy csomómentes maradjon.
A mézeskalács díszítéséhez szükséged lesz egy sűrűbb állagra a kontúrozáshoz és egy hígabbra a forma kitöltéséhez.
A hígabb állagot vízzel tudod elérni, de arra figyelj, hogy mindig csak 1 csepp vizet adj hozzá.
A kontúrozáshoz akkor lesz jó a cukormáz, ha a keverékbe húzol egy vonalat és kb. 5 másodperc alatt elterül. A hígabb cukormáz pedig akkor lesz jó, ha 2 másodperc alatt terül el.
A kész mázat habzsákokba tesszük és máris dekorálhatunk.
Nekem a hűtőben 2-3 napig tökéletes maradt a cukormázak állaga, de a harmadik napon már látszik, hogy az ételfesték kicsapódik.
Kellemes díszítgetést kívánok! :)
Nézd meg a TIKTOK csatornámon, hogyan díszítem a méziket!
Mézeskalács máz recept
- 1 db Tojásfehérje
- 200 g Porcukor
- Egy pici só
- 1 ek Keményítő