Házi kenyér recept
Házi kenyér recept
Előkészítési idő
180perc
Hozzávalók
Előtészta
  • 100 ml víz
  • 150 g liszt
  • 1 g élesztő
Thangzong
  • 350 ml víz
  • 50 g liszt
Kenyér tészta
  • 450 g liszt
  • 6 g élesztő
  • 18 g só
  • 20 g zsír vagy vaj
  • 60 ml víz
  • előtészta
  • kihűlt thangzong

Amióta ezzel a recepttel készítem a kenyeret, nem is vettünk pékségben. Istenien puha és brutál finom! Sütöttél már otthon kenyeret? Ha még nem, kezdd ezzel a recepttel!

Elkészítés
  1. A kenyér elkészítéséhez első körben az előtésztát készítjük el, melyhez a vízben elkeverjük az élesztőt és hozzáadjuk a liszthez. Egynemű tésztává gyúrjuk és hagyjuk állni. A legideálisabb 10-12 óra kelesztés, de ha nincsi dőd, tökéletes lesz pár óra kelesztés után is.

  2. A thangzonghoz a vizet melegíteni kezdjük, majd forráspont előtt hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük. Lefedjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

  3. A kenyérhez a lisztet a sóval elkeverjük, a vízben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk az előtésztával és a thangzong keverékkel együtt.

  4. Miután összeállt a tészta, hozzáadjuk a zsírt (vagy vajat) is.

  5. A tészta összeállítását követően hagyjuk kelni a tésztát kb 40-50 percig, formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és lefedjük. Hagyjuk kelni legalább 30 percig.

  6. 250 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd tovább sütjük 230 fokon 15 percig. A hőfokot tovább csökkentjük 200 fokra és teljesen készre sütjük 20 perc alatt (sütőfüggő!)

Házi kenyér recept

Hozzávalók
Előtészta
  • 100 ml víz
  • 150 g liszt
  • 1 g élesztő
Thangzong
  • 350 ml víz
  • 50 g liszt
Kenyér tészta
  • 450 g liszt
  • 6 g élesztő
  • 18 g só
  • 20 g zsír vagy vaj
  • 60 ml víz
  • előtészta
  • kihűlt thangzong