- 100 ml víz
- 150 g liszt
- 1 g élesztő
- 350 ml víz
- 50 g liszt
- 450 g liszt
- 6 g élesztő
- 18 g só
- 20 g zsír vagy vaj
- 60 ml víz
- előtészta
- kihűlt thangzong
Amióta ezzel a recepttel készítem a kenyeret, nem is vettünk pékségben. Istenien puha és brutál finom! Sütöttél már otthon kenyeret? Ha még nem, kezdd ezzel a recepttel!
A kenyér elkészítéséhez első körben az előtésztát készítjük el, melyhez a vízben elkeverjük az élesztőt és hozzáadjuk a liszthez. Egynemű tésztává gyúrjuk és hagyjuk állni. A legideálisabb 10-12 óra kelesztés, de ha nincsi dőd, tökéletes lesz pár óra kelesztés után is.
A thangzonghoz a vizet melegíteni kezdjük, majd forráspont előtt hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük. Lefedjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kenyérhez a lisztet a sóval elkeverjük, a vízben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk az előtésztával és a thangzong keverékkel együtt.
Miután összeállt a tészta, hozzáadjuk a zsírt (vagy vajat) is.
A tészta összeállítását követően hagyjuk kelni a tésztát kb 40-50 percig, formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és lefedjük. Hagyjuk kelni legalább 30 percig.
250 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd tovább sütjük 230 fokon 15 percig. A hőfokot tovább csökkentjük 200 fokra és teljesen készre sütjük 20 perc alatt (sütőfüggő!)
Házi kenyér recept
- 100 ml víz
- 150 g liszt
- 1 g élesztő
- 350 ml víz
- 50 g liszt
- 450 g liszt
- 6 g élesztő
- 18 g só
- 20 g zsír vagy vaj
- 60 ml víz
- előtészta
- kihűlt thangzong