- 500 g Liszt
- 1 tk Szódabikarbóna
- 1 db Tojás
- 180 g Méz
- 130 g Vaj
- 150 g Porcukor
- 1 cs Mézeskalács fűszerkeverék
Legalább 10 éve minden karácsonyra készítek mézeskalácsot, és mezeskalács házikót is. Nagyon sokat kísérleteztem, mert mindig kemény lett a végeredmény, és az ünnepek végén a kukában végezte, mert a fogunk is beletört. Na ez nem ilyen! Ezzel a recepttel garantált lesz a siker, és a puhaság. Jobb, ha már rögtön dupla adagot gyúrsz össze, mert bizony mind el fog fogyni, egytől-egyig. Ne keresd tovább az azonnal puha mézeskalács receptet, mert ez az!
Első lépésként a mézes felmelegítjük, elkeverjük benne a mézeskalács fűszerkeveréket.
Hozzáadjuk a vajat, majd ha teljesen elolvadt, mehet bele a porcukor.
A keveréket kicsit hagyjuk kihűlni.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a tojást és mehet bele a mézes keverék.
Én nem szoktam hűtőbe tenni egy éjszakára, hanem azonnal formázom, amikor még langyos a tészta, így nem fog törni, könnyen formázható lesz.
A tésztát kinyújtjük, kivágjuk a formákat belőle és 6-8 perc alatt készre sütjük 180 fokon. Éppen legyen egy kis aranybarna színe.
Amikor megsültek, a forró tepsiről óvatosan tegyük át süteménykihűtő rácsra, hogy ki tudjon teljesen hűlni. Vigyázz, mert ilyenkor még lágy lesz a mézeskalács, amint kihűlt, tökéletes állaga lesz és azonnal puha lesz, így nem kell dobozba sem tenned, hogy megpuhuljon :)
Azonnal puha mézeskalács
- 500 g Liszt
- 1 tk Szódabikarbóna
- 1 db Tojás
- 180 g Méz
- 130 g Vaj
- 150 g Porcukor
- 1 cs Mézeskalács fűszerkeverék